Mi is az a szárazvakolás?

A szárazvakolás a 20. században terjedt el a gipszkarton térhódításakor. A gipszkarton technológia nem csak Magyarországon, hanem világszerte a legnépszerűbb belsőépítészeti megoldás. Mára a szárazvakolás lassan kiszorítja a hagyományos vakolási eljárásokat könnyebb, költséghatékonyabb és nem utolsósorban klimatizáló hatása miatt.

Kétféle szárazvakolási mód létezik. A ragasztásos és a vázszerkezetre való felhelyezés. A ragasztásos technológia a karton anyagával kompatibilis gipsz alapanyagú ragasztógipsszel történik. A vázszerkezetű beépítési módszert azokon a helyeken alkalmazzák ahol nagyon egyenetlen a felület, vagy a felület nem teszi lehetővé a ragasztást, esetleg több hő és hangszigetelést elérése a cél. A váz készülhet fából vagy fémből, közé hőszigetelő anyag beépíthető.

Beszéljünk a gipszkartonról
A gipszkarton lehetővé teszi a szárazvakolást. Ez a technológia nem csak Magyarországon, hanem világszerte egyre népszerűbb belsőépítészeti megoldás, lassanként kiszorítja a hagyományos vakolási eljárásokat. Könnyebb, költséghatékonyabb és nem utolsósorban klimatizáló hatású.

A gipszkarton anyaga
A gipszkarton alapanyaga a gipsz (CaSO4•2H2O ) és a kartonpapír. A gyártás során csak gőzkibocsátás történik, beépített anyagként pedig – mivel a gipsz előállítása során a nehézfémeket, az oldható sókat eltávolítják belőle – nincs károsanyag-kibocsátása vagy radioaktív sugárzása. A gipszkarton lap másik alapanyaga a kartonpapír, mely környezetbarát, általában újrahasznosított alapanyagokból készül. A gipszkarton lapokat 2; 2,5; 2,75; 3 m-es hosszúságban és 0,6; 1,2; és 1,25 m szélességben lehet megvásárolni. A lapok viszonylagos nagysága átlag kb 2,5 m².

Szóljon hozzá a cikkhez

Rólunk

A szerencsi székhelyű Papa General Kft. ingatlan felújítások és új ingatlanok kulcsrakész átadásával foglalkozik. Cégünk az építőiparban szerzett szakmai tapasztalatnak köszönhetően széles szolgáltatáskörre tett szert. Betonozás, falazás, vakolás, gipszkartonszerelés, festés, mázolás, hideg, meleg burkolás, hőszigetelés, térkövezés, ács munkák, villanyszerelés, víz-szennyvízrendszer kiépítésével kapcsolatos munkákat végzünk.

Legújabb cikkeink

Kövessen minket Facebookon

KATTINTSON A GOMBRA >>

Jelentkezzen INGYENES helyszíni felmérésre!